Top 50 SAP ABAP Interview Questions and Answers for Freshers and Experienced

SAP ABAP Interview Questions and Answers

Dear readers, welcome you all to come across 50 interview questions and answers for SAP ABAP. If you are seeking forwards to avail a lot of opportunities in the reputed companies across the world, then you have landed at the right destination. We have assembled the best and ever-asking interview questions and answers for SAP ABAP. If you are a fresher candidate or an experienced in SAP ABAP, then this blog is highly beneficial for you.

Thus, to crack your interview for SAP ABAP, read the following blog to the end to get the answer of all expert questions and answers of SAP Training.

Go through the 50 interview question and answers for SAP ABAP to clear your interview level at the first attempt:

Most Frequently asked 50 SAP ABAP Interview Questions and Answers for fresher and experienced interviewees:

Q1: What is SAP ABAP?

Answer: SAP is a software type, also known as Enterprise Resource Planning (ERP). It is used by large companies to manage their daily affairs. The term ABAP means Advanced Business Application Programming. It is the coding language for SAP. It is used to develop RICEFW (Reports, Interfaces, Extensions, Forms, and Workflows) objects. It is a 4th generation programming language used to create an application for the SAP R/3 system. Those applications are run in SAP that has written by using ABAP/4.

Q2: Name the different ABAP editors? What are its uses?

Answer: SE38 and SE80 are the two different ABAP editors where SE38 is used to establish the program. Additionally, it is used to view online reports, and also it helps to perform all the development of objects belonging to this editor.

SE80 supports additional features like function group, creating packages, module pool, programs, and classes.

Q3: Which data classes are used in ABAP?

Answer: Data classes are used in ABAP programming; accordingly, the data type such as:

  • Transaction data: It is the data that can change frequently.
  • Master data: It is the data that can change slowly.
  • System data: It is the data that is needed by the R/3 system for itself.
  • Organization data: It is the data that is entered in the system when it becomes configured, and after, it over time changed.

Q4: How can we access ABAP Web Dynpro workbench? Name its object list and also component?

Answer:When we need to access WD or Web Dynpro graphical tools or runtime environment in ABAP workbench, we have to use Transaction code: SE80. Moreover, the object list that we can use;

  • View
  • Dynpro Component
  • Interface
  • Controller
  • Web Dynpro application

Q5: What do you mean by Web Dynpro, and how can you use it?

Answer: SAP AG develops web Dynpro. It is the SAP standard user interface technology. It is used to create web-based applications in the SAP ABAP environment by utilizing SAP development concepts and techniques. WD offers a front-end web user interface in connecting straightforwardly to backend SAP R/3 systems to retrieve data and also functions for reporting. WD for ABAP has a graphical development environment and a runtime environment with particular development tools that are combined in the ABAP Workbench.

Q6: What are the advantages of using Web Dynpro?

Answer: There are different benefits of using web Dynpro such as;

  • It offers easy structure changes.
  • It offers easy changing of layout and navigation with graphical tools.
  • It offers easy integration in the ABAP environment.
  • It offers flawlessly maintaining and refusing components for development.
  • It offers automatic data transport with the use of data binding.

Q7: What is the meaning of the ABAP data dictionary?

Answer: ABAP is used in application development to specify the logical structure of the objects. It is also used to reveal the underlying relational database in tables.

Q8: What do you mean MVC programming model in Web Dynpro?

Answer: WD applications are depended upon on MVC model, whereas;

  • Model: It is used to retrieve the back end data in a WD application.
  • View: It is used to provide the representation of data in a web browser.
  • Controller: Controller is used to controlling communication between the model and view wherein the controller takes input from users and takes the processes data from the model and exhibits it in the browser.

Q9: What do you mean by the data classes in ABAP?

Answer: A data class means a class that has only fields and crude methods to access them. They are considered as the only containers for data that are used by other classes. Kindly note that these classes don’t have any more functionality, and even these cannot individually run on the data that they own.

 

Q10: What is the difference between pool tables and transparent tables?

Answer:

  • Transparent tables: When the tables have one to one relation with the tables available in the database, it is known as transparent tables. Its structure relates to a single database field.
  • Pooled tables: When the tables have one relation with the tables available in the database, it is known as pooled tables and is stored at the database level.

Q11: What is BDC programming?

Answer: Batch Data Communications (BDC) is a process to transfer external data into the SAP system. We use a queue file as the central component to transfer that gets the data via batch groups or programs that are related to sessions.

Q12: How is it possible to create ‘table cluster’ in ABAP?

Answer: When we want to create a table cluster in ABAP, then we have to follow some steps such as;

  1. First, we open the ABAP dictionary, and then choose the object type table and add a table name and also choose to create.
  2. Then, a field maintenance screen for the table will be shown. Kindly note that the table type transparent table will set as default.
  • Now make the essential entries in the short description and also delivery classified on the Attributes page. After then, we can specify the fields of the table. When a transparent table is created, then we can proceed. And also, at the time, we can save our entries.
  1. Now select on the EXTRAS Change table category, and when a dialogue box comes, then choose the table type with a name Cluster table or Pooled table. Now go back to the field maintenance screen for the table.
  2. Cluster name or field pool will be displayed on the Attributes tab page apart from the standard fields. Lastly, write the name of the table pool or table cluster to where we want to specify the cluster table.

Q13.What do you mean by foreign key relationships in SAP ABAP?

Answer: Foreign keys are needed to offering the consistency of data. These are used to define the relationship between the table in the ABAP data dictionary. These keys are also used to establish value checks for the input fields. Moreover, data entered in it must be analyzed against the previous data to make sure that there should not have any contradiction. If so happens, then it should be defined in the foreign key relationship. Also, to create foreign keys, we should use the SE11 SAP transaction code.

Q14. What do you mean by internal tables?

Answer: When a program is executed, only then internal tables can exist. These can only be used on a subset of database tables to perform table calculations. These can also be reorganized the content of the database tables; accordingly, the needs of the users.

Q15.  Which functional modules are used in sequence in BDC?

Answer: Only three functional modules are used in sequence in BDC to make the data transfer flawlessly. These are;

BDC_INSERT

BDC_OPEN_GROUP

BDC_CLOSE_GROUP

Q16: What are Smart Forms in SAP ABAP?

Answer: SAP ABAP Smart Forms are used to establish and maintain forms in case of mass printing in SAP Systems by using a graphical design tool. The output medium that is used in SAP smart forms is fax, printer, e-mail, etc. Kindly note that Smart forms are introduced in 1998 to overcome the barriers of SAP script.

Q17. Name the components of SAP scripts?

Answer: SAP scripts in SAP ABAP are a word processing tool that can function like a layout set that has paragraph formats, windows, and pages, character formats, etc.

Q18: What is the difference between table and structure in the data dictionary in SAP ABAP?

Answer: The basic differences between table and structure in SAP ABAP are;

  • We can store the data physically in tables while this is not possible in a structure.
  • We can have the technical attribute in a table. However, it is not feasible in a structure.
  • The table has a primary key, while a structure doesn’t have.

Q19.What is the difference between Template and Table in SAP ABAP?

Answer: The table is dynamic, while the template is static in SAP ABAP.

Q20. How can the data be formated before writing a statement in the report in the SAP ABAP?

Answer: With the assistance of the loop event, the reports output can be generated as

.at new

.at first

.at l

Q21. What is the difference between ABAP and OOABAP? When is OOABAP used?

Answer: When there is a need to create traditional programs in R/3, then ABAP is used while creating BSP/PCUI applications, OOABAP is used.

Q22. What do you mean by ALV programming in SAP ABAP? How can you use this grid on it?

Answer: Application List Viewer or ALV is used to improve the output of the report. With SAP, it is possible to avail of a set of ALV function modules that are used or for improving the readability or functionality of any report output. ALV is a relevant tool used to arrange the columns in the report output.

Q23. How can you use End-of-selection in SAP ABAP?

Answer: To write HR-ABAP code in SAP ABAP, we use the end of the selection event. Moreover, HR-ABAP code is used to read the data while starting the selection event and also printing on the list. Also, all will be done at the end of the selection event.

Q24. How can you differentiate between ‘Type’ and ‘Like’?

Answer: When a data type is directly assigned to the data object while declaring, it means ‘TYPE,’ while when a data type is applied to another object while declaring data object, it implies ‘LIKE.’

Type is concerned with the existing data type while Like is concerned with the existing data object.

Q25. What do you mean by table buffer? Which type of tables is used in this buffer?

Answer: In SAP ABAP, table buffering is a concept in ABAP tables used to improve the performance from 10 to 100 times and decline the time of processing of the table. The fact, a buffer is used as an interface between the application layer and the database layer.

Pool tables and transparent tables are used in buffer. Moreover, the cluster table can’t be buffered.

Q26. Which different scenarios that can use to create interactive forms in Web Dynpro in SAP ABAP?

Answer: Basically, there are four different scenarios that we can use to create interactive forms in Web Dynpro in SAP ABAP:

  • Print Scenario
  • Offline Scenario
  • Interactive Scenario
  • Using digital signature

Q27. How can the use of messages be done in Web Dynpro in SAP ABAP?

Answer: In ABAP Workbench, it is possible to create and reveal messages that have information for end-users of Dynpro applications. We can also see that messages on the screen. Moreover, these are user interactive message that shows essential messages or information about web Dynpro application.

Q28: Name the different database Integrities?

Answer:

  • Semantic Integrity
  • Value Set Integrity
  • Primary Key Integrity
  • Foreign Key Integrity
  • Relational Integrity
  • Operational Integrity

Q29. Which two methods of modifying SAP standard tables have?

Answer: Append structures, and Customizing includes are two different methods of modifying SAP standard tables.

Q30: Name the different types of parameters? How are these different from other kinds of parameters?

Answer: Formal parameters and Actual parameters are two different types of parameters. Formal parameters are used to define while defining subroutine with the ‘form’ statement, while Actual parameters are used to define the call of a subroutine with the ‘perform’ statement.

It is possible to differentiate the other kinds of parameters by their functionality. When I need to pass data from the subroutine, then output parameters are used while to pass data to subroutines, then input parameters are used.

Q31. Name different types of data dictionary objects?

Answer: Tables, Domain, Views, Type Groups, Data Element, Lock Objects, Structures, Table Types, and Search Helps.

Q32. How can the data store in the cluster table?

Answer: With the assistance of different DDIC tables, a cluster table can store data. It is used to store data like the name-value pair.

Q33. How can we use ‘pretty-printer’?

Answer: In SAP ABAP, the pretty-printer is used to format the ABAP code.

Q34. What do you mean by lock object?

Answer: To synchronize access of abundant users who are using the same data in SAP ABAP, we use Lock objects are used.

Q35. How is it possible to debug a script form?

Answer: To debug a script form in SAP ABAP, we have to follow this sequence:

SE71 – give the form name – utilities – activate the debugger

Q36. What do you mean by group by in ‘select’ statement?

Answer: When we need to take out the data from the table with a particular field group of Clause, then the select statement is used.

Q37. What is the main difference between a dialog program and a report?

Answer: A dialog is a module pool program, while a report is an executable program. These can execute with a transaction only. Moreover, dialog programming is used in a case when customizations of screens are required.

Q38.What is SAP dispatcher?

Answer: A control agent is known as SAP dispatcher. It is used to manage resources for R/3 applications.

Q39.Difference between a Database index and a Match code?

Answer: A database index has fields from one table.

Match code has fields from different tables. Moreover, match code objects can build on transparent tables, cluster tables, and pooled tables.

Q40. What are the advantages of modularization technique?

Answer: With the modularization technique, it is possible to avoid redundancy in a case program that has the same block of statements. With modularizing the ABAP/4 programs, it becomes simple and easy to read and enhance the structure as well. Moreover, these programs are easy to update.

Q41. How it possible to create callable modules of program code within one ABAP/4 program?

Answer: Either by creating programs in the library or defining macros.

Q42. How can we use the inbound and outbound plugin Dynpro component?

Answer: The inbound and outbound plugs in the Dynpro component are components of the view controller.

Inbound plug specifies the beginning point of view while the outbound plug specifies about the subsequent view needs to be called.

Q43. How to use the window in Web Dynpro application development?

Answer: In Web Dynpro, it is possible to use windows for views sets or multiple views. Moreover, it is possible to display a view when it embeds in a view. Also, a window always has one or more views that are interacted with navigation links.

By opening the SAP GUI, it is possible to find a data dictionary that is available in the SAP menu tree. This is done via the Tools menu. Now click on the ABAP workbench and then click on the development folder where one can find the ABAP dictionary. Alternatively, use the transaction code SE11.

Q44. Which data dictionary object is chosen to create a transparent table?

Answer: Database table

Q45. What to do to avoid duplicate writing statements and also to save time?

Answer: For this, we need to use the concept of chaining statements.

Q46. What is the 3-tier architecture of SAP ABAP?

Answer: With the help of the presentation layer of the SAP ABAP, it is possible to comprise an input device. The fact, this presentation layer assists in controlling the SAP system. The presentation can either by a web browser or a mobile phone. This process can be carried with the assistance of the application server.

In another server, the database layer is placed, in which the application server communicates to this layer for security purposes. Moreover, with this system, all the layers communicate in between the system entirely.

Q47. Why we insert and append statement in SAP ABAP?  

Answer: In the internal table, we can record the specific work area while the Append statement is used to add this record. Moreover, a record at a particular place can add with the help of the insert statement.

Q48. Which different events are related to screen programming?

Answer: There are four events that are related to screen programming, such as:

  • Process after Input or PAI: This event is executed during the interaction of users with the screen execution.
  • A process on Help or POH: This event gets executed on request by the users only after pressing the key F1. After this, the program receives coded in different event blocks, which the screen processed by the system.
  • Process Before Output or PBO: This event gets executed long-only before showing it on the screen.
  • Process On Value or POV: This event gets executed just by pressing F4 by users.

Q49. Which main events are used in the logical database?

Answer: There are two main events that are used in the logical database, such as:

GET: With the assistance of an event, programs are used in the logical database. It basically takes place when a logical database read by a line from the node. This made it possible to available towards the programs, and with the help of getting a statement, it is possible to find out the depth of the logical database.

PUT: With the PUT event, it is possible to direct the flow of the program.

Q50. Name the various contents of Technical Specifications.  

Answer: Five contents are available in technical specifications such as:

Buffering permission, data class, size category, buffering type, and log in.

These 50 interview questions and answers are adequate to crack your SAP ABAP interview. These are written in a simple language, thereby all can understand by the interviewee with easy. These are accurate so that you can speak confidently in your interview.

Read it at least twice or thrice before going for an interview.

All the best!

Related blogs

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on whatsapp

        Learn the way industry wants it…

NEWSLETTER

By clicking you accept the terms of service and the privacy policy.

3RI Technologies Pvt. Ltd. © 2020 All rights reserved

Call Now ButtonCall Now